Posted by: gamtosvaikis | 2011/11/08

www.zaliavalgiai.lt Kaip pačiam pasidaryti gyvą maistą?

Šaltini: http://www.zaliavalgiai.lt/dienorastis/kaippaciampasidarytigyvamaista

Taigi jau gryžau nuo laivo namo. Kaip gerai kai visada gali nueiti į parduotuvę ir nusipirkti bet kokio maisto. Nusipirkau du melionus ir suvalgiau. Super. Žadėjau apie daigus, taigi.
Daugumoje visi rekomeduoja sėklas ir grūdus daiginti uždengus marle. Tai yra pirmiausia užmerkiame grūdus arba sėklas nakčiai, ryte praplauname, sudedame į lėkštę ir uždengiame drėgna marle. Priklausomai nuo grūdų ar sėklų daigai pasirodo jau vakare arba kitą dieną. Kai kurie dygsta net kelias paras. Svarbu daigus dažnai plauti, kad jie nepradėtų pelyti. Jei daigai gaus per mažai drėgmės, jie ims džiūti, todėl nepalikite jų tiesioginiuose saulės spinduliuose, o jeigu daigai gaus per daug drėgmės – jie rūgs, todėl negalima jų laikyti baloje. Jei keliskart per dieną juos plauti po tekančiu vandeniu, daigai nesupelys, nesurūgs ir neišdžius. Bet, aš manau tai yra per daug sudėtinga. Ypač tingiu krapštytis su tom marlėm – plauti, džiovinti, pirkti… Internete yra daug mano manymu per daug kainuojančių daigyklų tokio tipo kaip šiame paveikslėlyje arba šiame.
Šias daigyklas galima pasidaryti pačiam. Pirmoji, kelių aukštų daigykla palaiko viduje drėgmę, kuri kyla iš apatinio indo, kuriame vanduo. Tokią pat tik vieno aukšto daigyklą galima pasidaryti iš Maximos torto dėžių. Tiesiog reikia dėžės dangtelyje padaryti daug skylučių, pavyzdžiui įkaitinta vinimi. Torto dangtelį apversti ir įdėti į apatinę dėžės dalį. Tada į apatinę dalį įpilti vandens, o į viršutinę – sudėti daigus ir uždengti viską dangteliu nuo kitos dėžės. Tik uždengti reikia nesandariai, kad lengvai į vidų patektų oras. Štai keletas tokios daigyklos nuotraukų:

Kita daigykla labiau tinka daiginti ankštiniams ir kviečiams. Grikiai ir kiti smulkūs daigai tokioje stiklainio tipo daigykloje lengvai surūgsta. Akvaizdu – paimkite stiklainį, padarykite dangtelyje skylučių ir gausite daigyklą. Daigus galima užmerkti šiame stiklainyje nakčiai, o ryte praplauti ir sudėti daigus atgal jau be vandens. Tada apverskite stiklainį ir pastatykite jį kampu, kad pro dangtuką į vidų patektų oras, o garuojanti nuo daigų drėgmė liktų viduje. Paprasčiausia tokią daigyklą kampu laikyti, idėjus į puodelį ar puodą. Taip pat yra tokie indai, kurie statomi kampu. Štai mano indas, kuriame dabar dygsta žirniai:
Man labiausiai patinka daiginti torto dėžėje, nes joje galima daiginti smulkesnės rūšies ir didesnius grūdų kiekius. Bet dabar man jau ir tai per sudėtinga – manau geriausia daiginti kiaurasamtyje. Dabar ieškau tokio, kuris dedasi į indą ir yra uždengiamas. Tada tam, kad daigus praplauti, reikės tik ištraukti kiaurasamtį su daigais, pakišti jį po tekančiu vandeniu ir padėti atgal į indą. Taip išvengsiu daigų kraustymo iš torto dėžės į kiaurasamtį ir atgal.

Aš turiu tokį rytinį, 7 minutes užimantį, woodoo ritualą: išdygusius grūdus imetu į kiaurasamtį, praplaunu, išpilu į lėkštę ir padedu į šaldytuvą. Į atlaisvintą daigyklą įdedu naujai išmirkusius grūdus arba sėklas, prieš tai juos praplovęs kiaurasamtyje, o į atlaisvintą indą, kur mirko grūdai vėl ką nors užmerkiu. Taip pas mane visada kažkas mirksta, kažkas dygsta ir kažkas guli šaldytuve. Labai patogu – užsinori valgyti, atsidarai šaldytuvą, o ten jau paruošti daigai tupi – imi ir valgai. Beje, jie ir toliau dygsta šaldytuve, tik lėčiau ir gali gulėti ten iki 3-5 dienų. Taigi aš grūdų neverdu ir nekepu, aš juos daiginu. Beje kaip tik dabar skaitau Šaskolskių šeimos knygą „Pats naudingiausias maistas – daigai“ ir greit turėsiu konspektą…


Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Kategorijos

%d bloggers like this: